Book party

Tuesday, January 05, 2010

„Маншон, полуобувка и мъхеста брада”, Ено Рауд

Ако в училище децата трябва задължително да четат книги за големи, то големите със сигурност трябва понякога да се заключват на тавана и да препрочитат детските си книжни томчета. Фройд би казал нещо подтискащо по този повод. Нищо, важното е да е приятно.

„Маншон, полуобувка и мъхеста брада” е приключенска книжка за „юнаците” от заглавието. Така наричат те себе си след като се запознават, ядейки сладолед. Срещата им предопределя да са заедно за цял живот. И тогава започва приключението им. Маншон е маншон, защото е облечен в този аксесоар и никога не го съблича. Полуобувка е полуобувка, защото обича да върти пръстите на краката си, което изисква липса на предната част на обувките му. Мъхеста брада има точно такава, приятно зеленикава, в която виреят различни горски растения – боровинки, еленов мъх и т.н. В зависимост от гледната точка приключенията им са бели и пакости, които много добросъвестно поправят. Печелят медали и пият какао. Предубеденото възрастно око веднага би открило и закодираната истината, че всичко на света е взаимосвързано. Ефектът на пеперудата. Нищо, че в книгата има само котки, плъхове, птички, хора...

Срещала съм две корици – новата и старата. Очевидци твърдят, че старото издание е с възхитителни картинки. Като гледам образите от двете корици, определено остроносите повече подхождат и допълват героите. Но нали важното е въображението...

Първото впечатление от непрочетената книга беше от големината на буквите - чувствително увеличени в сравнение с приказките за възрастни са. И се чудя дали това е опит да се задържи вниманието на четящите деца или да се улеснят бабите им?

9 Comments:

  • Най-старата корица е най-хубава, в твоите линкове я няма. Ще ти я покажа :)
    И въобще първото издание е най-прекрасно - с много и красиви илюстрации.

    By Blogger alvin, at January 7, 2010 at 11:58 AM  

  • оооооо, искам да прочета тази книга! Във втори клас го учихме май, още тогава съжалявах, че си останах само с откъса в читанката :(

    By Blogger Unknown, at February 3, 2010 at 12:10 AM  

  • :) Действай, DD&GG!
    На същия принцип и аз прерових рафтовете с детска литература и попаднах на впечатляващи прашасали неща! Скоро ще ги споделя :)

    By Anonymous anika, at February 4, 2010 at 2:13 AM  

  • Аз като дете не я бях чела, прочетох я за пръв път на глас на деца и вече сe чувствам фен:) С други думи, не е от книгите, които трябва да се прочетат на младини, щото после вече е късно. Пък и героите са подозрително възрастни:)

    By Blogger hazel, at May 1, 2010 at 12:04 PM  

  • Бихте ли ми казали от коя година е първото издание? Попаднах на книжка от 88ма.

    By Anonymous Anonymous, at September 27, 2011 at 11:06 PM  

  • това предизвика интерес при мен, и аз ще я потърся да я прочета

    By Anonymous почивки лято 2012 в Кушадъсъ, at December 10, 2011 at 6:20 AM  

  • Звучи ми познато заглавието, но нямам спомен да съм я чела като дете. Определено ми стана интересно. Има ли от къде да се свали или трябва да се търси книжно издание? Това не го разбрах : "С други думи, не е от книгите, които трябва да се прочетат на младини, щото после вече е късно." В крайна сметка по-добре ли е да се прочете на младини или, ако се прочете на "старини" ще е твърде късно?

    By Anonymous екскурзия египет, at April 6, 2012 at 1:37 AM  

  • "„Маншон, полуобувка и мъхеста брада”, Ено Рауд"това е една доста приятна книга,която ще се радвам да седна да прочета. Хубаво е че я показвате така в интернет и по този начин ще стане по известна и по бързо ще се разпространи сред хората.Ще я потърся интересно ми е дали има от къде да си я сваля от Интернета или да бъде закупена от някоя по специализирана книжарница.В последно време се наблюдава по голяма четяемост от младите хора, което говори добре за културата и духовното развитие.

    By Anonymous почивки, at November 30, 2012 at 11:35 AM  

  • Страхотно, не съм я чел, но задължително ще я потърся да я прочета.

    By Anonymous Екскурзии от Варна, at February 14, 2013 at 5:12 AM  

Post a Comment

<< Home