Book party

Wednesday, January 21, 2009

"Майната му! Да го направим!", Сър Ричард Брансън

Издателствата сигурно са предвкусвали мащаба на световната финансова криза и затова започнаха да предлагат заглавия за смели и успяващи бизнес личности, изградили империите си сами. И понеже няма да е уместно да се пускат четива за борсови играчи, а вероятно и защото вече са излизали, се фокусираха върху набедения за ексцентричен милиардер Ричард Брансън. От трите книги, които са на разположение отскоро, избрах да започна с най-кратката, за да усетя дали да продължа.

„Майната му, да го направим” е приятно оптимистична и надъхваща книга, която трябва да се чете трезво. И със съзнанието, че лустрото е в повече, защото Сър Ричард Брансън е един от най-знаещите как да правят впечатления и градят имидж хора в света. Тъй като е автобиографична, няма как човекът да застане срещу себе си и да напише, че се е случвало да прибягва и до не чак толкова коректни начини за правене на бизнес.
Позитивът от прочетеното е, че е кратко, ясно и споделящо опита на милиардер, който ти говори в единствено число и ти казва „Споко, и аз се провалях няколко пъти, да не ти пука”.

Книгата започва от училище, когато Брансън е бил дислектик. Тук идва първият урок на Брансън и той е, че дефектът може да се превърне в ефект, ако ти хрумне достатъчно рано и ако не страдаш от комплекси, които да те накарат да спреш да опитваш. Това е основната и на всичко останало, което е описано в книгата. Е, Брансън има генетична заложеност да е упорит и да успява – братовчед на дядо му е капитан Робърт Скот – вторият човек, покорил Южния полюс...

Ако реша да продължа някой ден, със сигурност няма да е с пълната му автобиография, а с опита за анализ на бизнес поведението му.

1 Comments:

Post a Comment

<< Home