Book party

Monday, April 27, 2009

„Повратната точка”, Малкълм Гладуел

Миналата година, не щеш ли, без много шум у нас се е появила Повратната точка. Странно как книга, за която преди 5-6 години можеше да попаднеш на ревюта на всякакви езици, дори умишлено да страниш, у нас предизвика почти нулева реакция. Толкова ми е странно, колкото и фактът, че печатният „24 часа” се чете повече от „Дневник”.

С малко повече търпение, попаднах на интересни разсъждения за книгата – единствените, които намерих на български.

Тези, които са си направили домашното и са прочели Freaconomics може да дефинират Повратната точка като по-достойно четиво. Въпреки че и в двете има сходни примери, например тактиките за подтискане на престъпността в Ню Йорк преди 20-ина години, Малкълм Гладуел много по-умело и увлекателно прескача от модната истерия по Hush puppies през създаването и налагането на Улица Сезам до епидемиите от сифилис в САЩ и от самоубийства на Микронезия. И много други. Намира общото между тях и го обяснява приятно научно.

Идват празници, купете си я. А ако нямате проблеми със съвестта, можете да я намерите безплатно в нет-а.

3 Comments:

  • и не само, те и Blink (следващата му книга) са превели. само че я издава нещо си Locus. а книгата се казва "Проблясък. Силата на мигновените решения"

    By Anonymous ii, at April 28, 2009 at 12:51 AM  

  • Мда :) Там интересното е, че в различните онлайн книжарници я слагат в различни и една от друга по-чудновати категории - Себепознание и себепрограмиране (нещо подобно), Регилия и философия... Сега се сещам и нещо друго - книгите на Глаудел в оригинал са много прегледни и изчистени. У нас са шарени и разпиляни. Защо така?!

    By Anonymous anika, at April 28, 2009 at 1:10 AM  

  • а и ти няма ли да си вземеш фрикъномикса. омръзна ми да му бърша прахта;щ

    By Anonymous ии, at April 28, 2009 at 11:38 PM  

Post a Comment

<< Home