Book party

Tuesday, June 06, 2006

Изумление и трепет, Амели Нотомб


Ако не беше такава корицата, май отдавна да съм я прочела. Момичето от корицата и от съдържанието е самата авторка - белгийка, расла в Япония, Китай и САЩ.
С изумление и трепет трябва да поглеждаш към императора, пише в древнояпонски протокол за поведение. Фабулата се развива в голяма японска компания, където авторката минава през всички възможни най-нисши стъпъла в йерархията. Действието не е кой знае колко динамично, но стилът е толкова лек и пипнат, че 118-те страници свършват изведнъж.
Това е най-малкото, но досега не знаех, че за японецът идеален брак означава жената да е по-голяма от мъжа, за да е негова "анесан тиобо" - съпругата - по-голяма сестра. Смята се, че когато жената е по-голяма, има повече опит и така помага на мъжа да се отпусне. Ценното в "Изумление и трепет" е описанието на съвременните японски мъж и жена.

2 Comments:

  • адски ... "изхакана" книга. най-много ме впечатли това, че докато четеш любопитството ти расте. предполагам, че е заради стила на авторката. скоро не бях чела с такава скорост :-)

    By Blogger tihin, at August 17, 2006 at 5:43 AM  

  • Е, тя книжката е 100 страници с огромни букви, скоростта е само илюзия...

    By Blogger Krijs, at July 16, 2009 at 3:07 PM  

Post a Comment

<< Home