Book party

Tuesday, September 27, 2005

"Оцелелият", Чък Поланик


На път съм да обявя Чък Поланик за новия ми любим автор, въпреки че не съм чела/гледала „Боен клуб”, който го направи толкова популялен.
Беше съвсем инцидентно решение да почна „Оцелелият”, дори бях много предубедена, заради славата на автора и заради факта, че преводът на българското издание е от друга медийна звезда – Мел от първото издание на Big Brother у нас. Браво на нея обаче – не си представям преводът да е по-добър от този и има доста бел.пр., които обясняват основните моменти в ръгби-мач, различни религиозни секти и др.интересни неща, които не чуваш всеки ден.

Въпреки че авторът е спряган като основен за поколението Х, е интересен и за хората, родени доста след 60-те и 70-те години.

Действието в „Оцелелият” се разказва от първо лице единствено число на главния герой, който е от сектата на Верующите и остава единственият жив след цикличната смърт на останалите и членове. Ето някои цитати от задната корица: „единствената разлика между самоубийството и мъченичеството е количеството на материалите в пресата”, „най-добрият начин да се почисти багажникът на кола от кръв е да не задаваш въпроси”, и по много приятен начин обяснява, че хората, които смятат калориите в храната си, всъщност не се хранят, а приемат гориво – тази реплика смятам да използвам следващия път, когато се озова на маса с изчисляващи калориите на праскова хора.

3 Comments:

  • Добре, това си го записвам.
    Да видим този Поланик какъв е на вкус. Пък и Мел Киселкова тоже :)

    By Blogger alvin, at January 24, 2008 at 4:37 AM  

  • anika, ако ме светнеш къде мога да си намеря тази книга, ще съм ти мнооого благодарен. навсякъде из нета е изчерпан тираж... да не говорим за книжарниците.

    By Anonymous Anonymous, at March 13, 2009 at 3:44 PM  

  • drago,
    Мога само да те светна за една от книжарниците, която е доста услужлива по отношение на намиране на изчерпани книги - НИСИМ http://www.nissimbooks.com/.
    Пробвай там на място. Намира се на бул. Васил Левски и една успуредна пряка на Граф Игнатиев (ако вървиш от Университета към Попа). Иначе, както вече сигурно си се сетил, хората на Славейков могат да ударят едно рамо, но аз там ходя в много крайни случаи, заради цените, които слагат. Вариант е да потърсиш и в самото издателство - I.Net - но като гледам са издавали основно Паланюк, може и да не функционират вече...

    By Anonymous Anonymous, at March 16, 2009 at 3:04 AM  

Post a Comment

<< Home