Book party

Friday, October 21, 2005

"Кръвни братя", Ингвар Амбьорнсен


Не мога да чакам 2 месеца: „Кръвни братя” е моята книга на 2005!

Дано не се заблудите по обложката, че романът е постредствен и подчертано сексуален. Смях се с глас!

...”лудите, лудите, те да са живи!”

Главният герой – Елинг - е норвежец, който заедно със съквартиранта си по стая в психиатричната болницата, започва да гради живота си наново в Осло. Елинг е от любимия ми вид луди – асоциален, но доста умен, а бонусът е, че има грамадно въображение. Точно заради бълбукащата му фантазия е бил подложен на лечение. И както и двамата са си така луди и асоциални, не помня какво точно, но ги накара да започнат да щъкат из града и да дават описания на ежедневни явления по начин, който ще ви се иска да сте открили първи. После се появява и една жена, недоразумения, после едни зелеви консерви, пълни с поезия...

„Кръвни братя” е част от четирилогия за героя Елинг, който някои критици наричат „норвежкия Форест Гъмп”.

Нямам обяснение защо БГ-издателите са чакали 8 години, за да я пуснат на български – може би авторските права са поевтиняли.

Задължителен параграф (назаем от корицата): Авторът Ингвар Амбьорнсен е ценен не само заради разнообразния си речник и неочаквани сравнения, а и заради наблюдателността му върху съществени събития в обществото, критикувайки ги по най-непреборимия начин – усмихвайки се.

Хайде, моля, ако някой има нещо от този автор – на английски или българсики – да ме извести – срещу обезщетение :)

3 Comments:

Post a Comment

<< Home