Book party

Wednesday, September 07, 2005

Странна случка с куче през нощта


Една от най-искрените книги, които съм чела някога! Въпреки че разказът идва от 15-годишно момче, това не прави нито един ред наивен.

Кристофър (разказвачът) страда от синдрома на Аспергер, познат още като силно развит алтруизъм, което означава, че е доста интелигентен, но е асоциален. Манията на Кристофър е математиката и няма нищо по-интересно (за мен) от това някой да ти обясни мистериозни житейски случки с математически формули. Интересно ревю на книгата от Американската математическа асоциация.

За книгата си авторът Марк Хадън е печелил награда на Гардиън за литература през 2003г., и е бил номиниран за Букър - все уважителни причини да се прочете.

Номерацията на главите в книгата не е стандартна 1, 2, 3 - проба, а е с прости числа, които Кристофър много уважава. От „Странна случка с куче през нощта” разбрах, че простите числа се използват за кодове в САЩ и пак там са класифицирани като военна собственост и ако откриете някое такова с над 100 знака, можете да го продадете на ЦРУ за 10 хил.долара. Това го пише съвсем в началото на книгата. Представете си по-натам за какви изненади иде реч.

1 Comments:

  • Не мога да кажа коя е най-хубавата книга, която съм чела, но тази е повече от невероятна, толкова е истинска, просто ме разтърси!

    By Anonymous Anonymous, at August 16, 2007 at 5:23 AM  

Post a Comment

<< Home