Book party

Tuesday, June 06, 2006

Freakonomics, Стивън Левит и Стивън Дъбнър


Тази е една от книгите, които чаках с най-голямо нетърпение тази (и миналата) година.
Значи идеята и е да пречупи икономическите принципи през ежедневни явления и с това да обясни, че независимо от ценностната система на хората, всеки извършва измами, ако стимулът си заслужава. Също така обяснява и как абортите влияят на престъпността в САЩ, как брокерите на недвижими имоти са тъпи парчета, когато работят за нас и др.

Аз лично се изненадах от примерите за измами, които двамата автора дават като такива, които всички можем да извършим, но това го отдавам на презокеанските разлики в живота.

След като я прочетох, ми е странно какъв пазар би имала книгата в страните от Източна Европа, където толкова се говори за големи нарушения в жизненоважни области, че освен че са се изтъркали, са направили и незначими по-малките измами. Т.е. струва ми се, че ако тукашният читател иска да чете за измами (както е преведено заглавието, което намирам за основен минус на издателството) ще очаква конспирации от трансгалактическо ниво.
Въпреки това се радвам, че я прочетох и фактът, че стана на един дъх, говори много за стила и. Не че съм очаквала по-малко от журналист от списание Ню Йорк Таймс или учен с награда за най-добър американски икономист. В края на книгата самите автори пак са си го казали - най-вероятният резултат от прочитането е, че ще си задавате куп въпроси. Точно това ми се случи.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home