Book party

Wednesday, January 09, 2008

„О, Хенри”, Георги Господинов


Ако има нещо, което направи Коледа 2007 Коледа, това е Георги Господинов. С трите вече публикувани тук и там разказа от „О, Хенри”. Освен, че са едни от най-непретенциозните български текстове, най-коледното беше изненадата от оформлението на книгата. При равни други обстоятелства цената от 12 лв. за три разказа би изглеждало като поза. Това не е нашият случай. Станалата актуална в последните 3-4 години практика (българската) художествена литература да си играе с картинки и фотографии тук се развива и говори, че опаковката е твърде важна. Това сериозно, защото единият разказ е именно там – в обложката, под сгъвката.
Първият разказ не приключва с точката в последното изречение, а продължава на още четири страници като финални кадри на филм. После има малко пращене от телевизора. А след всичко се прегръщаш сам себе си заради почти наизуст запомнените реплики и изречения от прочетеното. Все си мисля за историята, в която се описва едно разминаване между двама, в което има повече любов отколкото в среща на свещи. О, Георги!

4 Comments:

  • This comment has been removed by the author.

    By Blogger alvin, at January 20, 2008 at 1:41 AM  

  • Останах със смесени чувства след Естествения роман, но бих пробвал тази. Напоследък ме влече към български книги :)

    Поздрави за блога. И си посипвам главата с пепел, задето не съм го открил по-рано :)

    By Blogger alvin, at January 20, 2008 at 1:42 AM  

  • alvin,

    появата ти тук е точно като история от Георги Господинов! Изненадваща и търсена. Щях да ти представя блога в петък, но ми беше трудно да открия контакти. Щях да те помоля за мнение и съвет. Ти отговори преди да съм питала. Weird!

    By Anonymous Anonymous, at January 21, 2008 at 1:56 AM  

  • This comment has been removed by the author.

    By Blogger alvin, at January 23, 2008 at 6:48 AM  

Post a Comment

<< Home