Book party

Tuesday, August 21, 2007

„Какво обичах”, Сири Хуствет


Сири Хуствет е съпруга на Пол Остър и както каза съществото, което ми препоръча тази книга „тя е по-добър писател дори от него”. Без да се налага да правя семейно сравнение, „Какво обичах” е много приятна творба, която на моменти придобива характеристиките на енциклопедия по изкуства. Много писатели, много художници и най-хубавото – обяснение на разни течения в изкуството.

На фона на подробно описаната артистична атмосфера в Ню Йорк през 70-те и 80-те години на миналия век, се развива историята на две приятелски семейства. Както често се случва, когато има голямо щастие, то бързо се изхабява и прелива в най-неочаквани форми. Всъщност, доказва, че винаги много се стараем да сме по-малко щастливи, отколкото ни се полага.

И пак, както каза човекът, което ми натика в ръцете „Какво обичах”, след края на книгата започваш да се оглеждаш по улиците и да търсиш героите. Най-неочаквано аз открих един, може да се каже най-големия злодей, в лицето на добре известно в българските писателски среди момче с ангелска физиономия.
Който не ми вярва, нека бърза да прочете откъс от книгата, докато не е свален от сайта на издателя и после може да обсъдим кой кой е.

1 Comments:

  • както обичам да казвам в такива случаи,о, да, хубава книга - човешка, нормална. Напоследък обичам да чета такива книги - чиито герои можеш да срещнеш зад ъгъла.

    By Anonymous Деси, at January 5, 2008 at 10:51 AM  

Post a Comment

<< Home