Book party

Wednesday, September 13, 2006

"Хигиена на убиеца", Амели Нотомб


Когато имаш любим автор трябва и да страдаш!

Едни хора знаят, че Амели Нотомб вършее из кътчетата на непокорната ми душа и я преобръща с дантелата нагоре. "Хигиена на убиеца" е романът, който я е направил известна, става ясно от задната корица на книгата и всеки, който се е възхитил на "Изумление и трепет" бърза да купи всичко останало, като мен.

Това е книгата - диалог. Без да съм броила ми се струва, че общо има 5 или 6 описателни изречения, всичко останало е диалог. Между главния герой и разни журналисти. Много ясно, Амели няма току така да зачеркне бъдещето си и затова е вмъкнала в разговора някои гениални неща, както тя май обича да прави. Иронично или не, в "Хигиена на убиеца" е описана психологията на писателите и обяснение за някои техни постъпки.

Трудно се чете на моменти. Главният герой с наказателното име Претекстат Так през цялото време се заяжда с опонентите си и на места се чудех авторката въобще дали е имала друга работа, когато е пишела книтага, защото се изисква страшно много усилие да измисляш толкова теми и начини да се заяждаш с някого. Ама толкова да се заяждаш, че накрая ти иде да убиеш.

Прочететe част от книгата - последния абзац. По-бързо, де, защото издателството пуска нова книга на Амели Нотомб - "Речник на собствените имена". Суупер!