Book party

Friday, October 21, 2005

"Кръвни братя", Ингвар Амбьорнсен


Не мога да чакам 2 месеца: „Кръвни братя” е моята книга на 2005!

Дано не се заблудите по обложката, че романът е постредствен и подчертано сексуален. Смях се с глас!

...”лудите, лудите, те да са живи!”

Главният герой – Елинг - е норвежец, който заедно със съквартиранта си по стая в психиатричната болницата, започва да гради живота си наново в Осло. Елинг е от любимия ми вид луди – асоциален, но доста умен, а бонусът е, че има грамадно въображение. Точно заради бълбукащата му фантазия е бил подложен на лечение. И както и двамата са си така луди и асоциални, не помня какво точно, но ги накара да започнат да щъкат из града и да дават описания на ежедневни явления по начин, който ще ви се иска да сте открили първи. После се появява и една жена, недоразумения, после едни зелеви консерви, пълни с поезия...

„Кръвни братя” е част от четирилогия за героя Елинг, който някои критици наричат „норвежкия Форест Гъмп”.

Нямам обяснение защо БГ-издателите са чакали 8 години, за да я пуснат на български – може би авторските права са поевтиняли.

Задължителен параграф (назаем от корицата): Авторът Ингвар Амбьорнсен е ценен не само заради разнообразния си речник и неочаквани сравнения, а и заради наблюдателността му върху съществени събития в обществото, критикувайки ги по най-непреборимия начин – усмихвайки се.

Хайде, моля, ако някой има нещо от този автор – на английски или българсики – да ме извести – срещу обезщетение :)

Monday, October 10, 2005

Приспивна Песен, Чък Паланюк


Трябваше да я имам, защото така се подпалих от "Оцелелият"...
Стратегията беше първо да прочета тези две издадени на български и накрая - "Боен клуб" - нещо като десерт. Този път се разочаровах. "Приспивна песен" няма убедителността на "Оцелелият", изобилства от лозунги "Хората унищожават света", които сами по себе си не са лоши, но очаквах авторът да ме остави да ги открия в скрит смисъл между редовете.
Тази книга също би могла да се филмира, но най-разумно е да я оставят за разпространение в телевизия, не в кино (поради презумпцията, че по телевизията рядко се излъчват добри филми)

Лично, нещото, което ми беше най-приятно - глава 3. :)

Иначе - Сюжет: Серийни убийства без пряка връзка помежду си, освен начина на смъртта - стихче. После няколко герои узряват и израстват морално (тва е иронично, ей) и се борят кой ще властва над света чрез думи и заклинания. Духове, няколко добри начина да забогатеем нелегално, опит за любов и др. без които не минават по-слабите романи.